SariHalonen

Koulukiusaaminen tulee saada kuriin

Koulukiusaamisesta kantautuu jatkuvasti uusia tapauksia, missä kiusaamista ei ole saatu kuriin. Koulu todennäköisesti kiistää kiusaamisen, mutta oppilaat myöntävät sen olemassa olon. Miksi ihmeessä suomalainen yhteiskunta ei saa kiusaamista kouluissa kuriin? 

Moni koulu ilmoittaa olevansa nk. kivakoulu, missä ei kiusata. Koulu siis tuudittautuu ajatukseen, että on koulu, missä ei kiusata, jos vain on ottanut Kivakoulu-menetelmän käyttöönsä. Kivakoulussa tutkitaan parin vuoden välein kiusataanko. Sekö riittää? Kivakoulussa kuvitellaan, että esille tullut kiusaaminen on ohi muutamassa viikossa tai kuukaudessa. Virheellistä ajattelua. Kiusaaminen ei välttämättä lopu muutaman viikon taikka kuukauden jälkeen, tauolle se voi jäädä.

Yksinkertaisin keino seurata kisaamista on yksinkertainen kiusaamisbarometri. Kerran kuussa kaikki oppilaat käyttävät 2 minuuttia tunnista aikaa vastatakseen pariin kysymykseen joko kännykällä (WLAN) taikka rasti ruutuun paperilla: Kiusataanko ketään luokkalaistasi? Tai: Oletko huomannut kiusaamista luokallasi? Kiusataanko ketään rinnakkaisluokkalaistasi. Kiusataanko ketään koulustasi? Yksinkertaisia kysymyksiä. Ei nimiä. Ei pelkoa, että jää kiinni lavertelusta. Opettajalle kuitenkin vastaukset kertovat suoraa tietoa siitä, mitä luokalla taikka koulussa on meneillään ja antaa eväät puuttua, kunhan vain kiusaajat ja kiusattu tunnistetaan. 

 

Yksi asia myös on herättänyt huomioni kiusaamisen ehkäisemisessä. Rangaistukset. Koululla on vapaus rangaista miten haluaa. Kiusaaminen voi jatkua vaikka kaksikin vuotta ja koulussa vain keskustellaan Kivakoulu-menetelmän mukaisesti, ehkä annetaan jokin pieni jälki-istunto ja sen jälkeen kuvitellaan, että asia on hoidossa. Sama jatkuu ja jatkuu.

Kiusaamiseen tulisi tehdä ihan selvä ohjeistus miten oppilaita rangaistaan. Pieni kiusaaminen kerran, kahdesti tai kolmesti menee vielä jälki-istunnolla, mutta entäpä, kun kiusaaminen jatkuu muutaman kuukauden? Pahimmillaan pääsee jatkumaan jopa vuosia?  Aivan ehdottomasti kiusaamisen toistuessa pitää antaa varoitus, uhata määräaikaisella erottamisella. Kiusaamisen edelleen jatkuessa toteuttaa se jne. riippumatta siitä onko kiusaaminen fyysistä, haukkumista, eristämistä, syrjintää jne. Yhtä pahalle ne kaikki tuntuvat varmasti kiusatusta. En valitettavasti ole yhdestäkään ainoasta kiusaamistapauksesta kuullut, missä olisi näin pitkälle menty. Yleensä se on kiusattu joka joutuu vaihtamaan koulua. Osat tulee kääntää toisin. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän ialybr kuva
Juhani Heiska

Tuo seuranta- ja rankaisumenetelmä vaikuttaa toimivalta. No miten sen toimivuus tulisi laajemmin tutkituksi ja laajemmin käytetyksi? Kas siinä kysymys. Väkisinkin sitä on sijoitettava johonkin laajempaan yhteyteen. Silloin vaaditaan määritelmiä, toteuttajia, kohteita,jopa poliitikkoja ynnä muita sellaisia, joista tätä blogia seuraavassa blogissa kerrotaan.

Toimituksen poiminnat